Dimecres al vespre. Les temperatures a la nit baixen i per aquest motiu un grup de voluntaris de la Creu Roja de Sabadell surten amb la unitat mòbil carregada de menjar i mantes a recórrer els carrers de la ciutat on s’hi troben persones sense sostre. Cada una amb una realitat ben diferent.

Càmera en mà, pujo a la unitat mòbil, al mig del cotxe acompanyat de sis voluntaris més, que com la furgoneta, també van carregats, ells de ganes d’ajudar als qui més ho necessiten.

La llista plena d’adreces i descripcions dels llocs, acompanyen els noms dels qui avui són els protagonistes de la nit. Garatges, fàbriques, furgonetes, barracó… Són els llocs on passen la nit.

Una de les primeres parades de la llista. Estem a Sabadell Sud, i entrem als terrenys privats d’una fàbrica on passen la nit més d’un. L’entrada bruta, plena de runa i brossa, i la foscor que ens acompanya durant tot el trajecte fins a dins. Criden el seu nom però ningú respon. Següent nom de la llista.

Direcció al barri de Torre Romeu, fem abans dues visites més. Un sense sostre que dormirà entre cartrons al carrer i amb una de les mantes que proporciona la Creu Roja. L’altre que passarà la nit a la seva furgoneta blanca i que podrà sopar calent gràcies a un dels àpats que reparteixen els voluntaris.

Ja hem arribat al barri de Torre Romeu. Allà hi viu un home gran i desgastat, dins d’una casa sense llum ni aigua, entre olors i desordre, que a l’arribada de l’equip de Creu Roja els rep amb un “Us estava esperant. Aquí fa molt fred”. L’home es quedarà la manta i un got de caldo ben calent. Seguim.

Cada vegada a mesura que la freda nit avança, menys gent queda a la llista, més gent atesa. Però encara queden realitats per veure, i per sort no viure.

Seguim al barri de Torre Romeu, però com si no ho fos. Ens posem per uns camins estrets, sense llum, i plens de cartells que ens avisen que estem entrant en una zona inundable. Estem entrant a un petit barri on només trobem barraques, horts, foscor i encara més fred per la humitat del lloc. Repartim gots de caldo, cafès i els darrers àpats. Mantes no en calien, per sort tenien estufa de llenya i l’escalfor de tots els que habitaven la barraca.

DSC_6554_RogerBenet

De la tranquil·litat, foscor i de l’escalfor de l’estufa passem al soroll de la gran via, la llum artificial que il·lumina Sabadell i al fred que dos homes joves intentaven calmar al quiosc modernista del Parc Taulí amb un matalàs a terra i envoltat de mantes i cartrons. Se’ls hi dóna per sopar, se’ls ofereix mantes i els hi recorden que demà tenen dutxes i esmorzar a Creu Roja. Hora de marxar.

DSC_6563_RogerBenet

Gairebé les 12 de la nit i acaba aquesta jornada. Demà ells i d’altres tornen de bon matí a la Creu Roja a servir esmorzars, organitzar les dutxes i a fer amb petits gestos un món millor.

Com bé deia el Twitter oficial de l’entitat “Ja tenim a punt els nostres herois d’aquesta nit. Són l’equip de voluntaris que surten a atendre la gent que dorm al carrer. Gràcies!” són els autèntics herois que van atendre a 16 persones al carrer o en infrahabitatges (13 homes i 3 dones).

FOTOS: ROGER BENET