Cada dia aprens coses noves. I aprendre coses que tenen a veure amb grans fotògrafs i la teva ciutat, és motiu d’orgull. Avui us presento per qui no el coneixeu a Joan Vilatobà. Segurament us pugui sonar, ja que Sabadell té una plaça amb el seu nom, exactament a la Creu de Barberà.

Vilatobà va néixer l’any 1878 a Sabadell, va ser pintor i fotògraf. Uns anys més tard va ser cridat per fer el servei militar, del qual se’n va escapar. La seva ideologia republicana i pacifista el va fer fugir del País, i va exiliar-se en plena guerra Espanyola, amb el seu germà Josep i el conegut i prestigiós pintor Josep Renom cap a París. Aquesta etapa de la seva vida va significar un punt i a part. Li va servir per conèixer noves tècniques, noves maneres de fer, i quan va poder tornar a Sabadell perquè els seus pares van pagar per eximir-lo del servei militar obligatori, va posar en marxa un estudi fotogràfic que va obrir a la ciutat. Al 1902, al seu estudi va començar a fer fotografies enfocades amb l’erotisme, l’amor… Utilitzant tècniques especialitzades en el seu art: El pictoralisme, que es basaba en fer fotografies amb un acabat com si tractés d’una pintura, mitjançant el bromoli, la goma bicromatada i el carbó transportat. També va dedicar-se a fer fotografies als boscos dels voltants de Sabadell. Dos anys més tard, després de molta feina i d’haver-se consolidat com a fotògraf, va despertar l’interès del Rei XIII en una visita a Sabadell, on el Gremi de Fabricants de Sabadell va organitzar una exposició de productes locals. En l’exposició va demanar a Joan Viladomat que fos ell el seu retratista oficial, i va encarregar un parell de retrats. Com a curiositat, Viladomat i la seva ideologia republicana, no va afluixar en cap moment i va fer pagar al monarca les obres que li van interessar, sense tenir cap mirament. El fotògraf Sabadellenc va donar encara moltes voltes arreu, retratant per exemple als germans Napoleó, i guanyant guardons importants com la Gran Medalla d’Honor a l’Exposición Nacional de Fotografia de Madrid (1905). Vilatobà va deixar la fotografia el 1931 i va tornar a la pintura de paisatges.

En el següent enllaç pots veure el capítol Fotografía Artística del programa de TV3 ‘Fotografies’, on parla de la seva història i ens ensenya una de les seves tècniques: Veure programa. 

A contiuació un recull de les seves obres més conegudes. Com a destacada, la seva obra més important ‘En quin punt del cel et trobaré?’.

IMATGES: JOAN VILATOBÀ